sobota, 5 lutego 2011

Polecam, naprawdę warto spróbować!


Kurczak z warzywami

megi20.01.2011, czytano 71 razy, pobrano kod HTML 3 razy, komentarzy 1.
Kurczak z warzywami. Świetny przepis na urozmaicony posiłek o każdej porze dnia. W sezonie wiosenno - letnim polecam świeże warzywa zamiast mrożonych. Przygotowanie 40min dla 2 osób, 256 kcal.
Zamrożoną fasolkę szparagową wrzuć do wrzącej, mocno osolonej wody. Gotuj około 8 minut, odcedź i zahartuj zimną wodą. Szalotkę i ząbek czosnku obierz i pokrój w drobną kostkę. Pomidory zanurz na 1-2 minuty we wrzątku, zdejmij skórkę i pokrój na ćwiartki. Na gorącym maśle zeszklij szalotkę, następnie dodaj czosnek i duś przez kilka minut. Dodaj pomidory i fasolkę szparagową. Dodaj sól i pieprz do smaku. Gotuj około 5 minut. Cytrynę sparz wrzątkiem i pokrój w cienkie plasterki. Filety z piersi kurczaka oprósz z obu stron solą i pieprzem. Zostaw na 15 minut, żeby się '' przegryzły ''. Usmaż je z obu stron na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodaj rozmaryn i plasterki cytryny, wlej rosół i gotuj pod przykryciem przez kolejne 7 minut. Podawaj z fasolką szparagową i pomidorami jako drugie danie obiadowe lub na ciepłą kolację.
              Składniki :
          -   2 filety z piersi kurczaka, 
          -   1 opakowanie mrożonki '' fasola szparagowa cięta '' , 
           -  1 szalotka, 
           -   ząbek czosnku,
           -   2 pomidory, 
           -   sól,
            -  świeżo zmielony pieprz,
            -  cytryna,
            -  2 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
            -  łyżka stołowa rozdrobionego rozmarynu,
            -  125 ml rosołu ( może być instant )
           Polecam ten przepis na różnego rodzaju przyjęcia, jak i również jako danie obiadowe. Życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz